2003 ÇEŞİTLİLİK GÖÇMEN  VİZE KURASI YÖNERGESİ (DV-2003)

DV-2003, ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış yeterlilik şartlarına uygun kişilere sürekli oturma vizeleri sağlayacaktır.  Çeşitlilik vizelerine başvuracak kişiler, bilgisayar ile yapılacak bir kura sonucunda belirlenecektir.  Ancak vizeler, altı coğrafi bölge arasında paylaştırılacak ve vizelerin çoğunluğu Birleşik Devletler’e göçün az olduğu bölgelere verilecektir.  Geçtiğimiz beş yıl boyunca Birleşik Devletler’e 50,000’den fazla göçmen göndermiş olan ülkelere vize verilmeyecektir.  Bir ülkeye tahsis edilecek vizelerin toplamı, o yıl var olan vize sayısının %7’si oranında sınırlandırılmıştır.

Aşağıdaki ülkelerin yerlisi olanlar Amerika Birleşik Devletleri’ne son beş yıl içinde toplam 50,000’den fazla göçmen yolladıklarından dolayı DV-2003 programına katılmaya uygun değillerdir:

KANADA, ÇİN (Anakıta Doğumlu), KOLOMBİYA, DOMİNİK CUMHURİYETİ, EL SALVADOR, HAİTİ, HİNDİSTAN, JAMAİKA, MEKSİKA, PAKİSTAN, FİLİPİNLER, GÜNEY KORE, BİRLEŞİK KRALLIK (Kuzey İrlanda hariç) ve buna bağlı devletler ve VİYETNAM.  Hong Kong SAR, Macau SAR ve Tayvan yeterli ülkelerdendir.  

DV-2003 Çeşitlilik Vize Kurasına başvurular 1 Ekim 2001, Pazartesi günü öğlen vakti ile 31 Ekim 2001, Çarşamba günü öğlen vakitleri arasında, 3. sayfada belirtilen, Kentucky Konsolosluk Merkezinde’ki posta adreslerinden birine ulaşmalıdır.  Belirtilen başvuru tarihlerinden önce ya da sonra ulaşan veya 3. sayfada belirtilen adreslerin dışında bir adrese postalanmış başvurular, ne zaman postalanmış olurlarsa olsunlar dikkate alınmayacaktır.  

BAŞVURU ŞARTLARI:

 w14.gif    Her katılımcı başvuru için uygun ülkelerden birinin yerlisi olmalıdır.

Uygun ülkelerden birinin yerlisi olmak:  Çoğu hallerde bu, kişinin doğduğu, ülke anlamına gelir.  Ancak, eğer bir kişi uygun olmayan ülkelerden birinde doğmuş olup eşi de uygun ülkelerden birinde doğmuş ise, bu kişi eşinin doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilir.  Bu talep ancak katılımcı ve eşi vizelerini aldıktan sonra aynı anda Amerika’ya  gireceklerse geçerlidir.  Aynı şekilde, uygun olmayan ülkelerden  birinde doğmuş fakat anne ve babası bu ülkede doğmayan ve doğum sırasında da ailesinin yasal ikameti bu ülke olmayanlar, anne veya babasının doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirler. 

w14.gif   Katılımcılar DV progamının okul veya meslek eğitimi koşullarına uygun olmalıdırlar.

Okul veya Meslek Eğitimi:  Katılımcılar, lise veya dengi bir eğitim görmüş olmalı veya son 5 (beş) yıl içinde eğitim, deneyim veya uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 (iki) yıllık bir iş deneyimine sahip bulunmalıdırlar. İş deneyiminin yeterlik ve denkliğini belirlemek için Birleşik Devletler Çalışma Bakanlığı’nın www.onetcenter.org internet sitesini kullanabilirsiniz. 

Eğer bu koşullara göre başvuruya uygun değilseniz DV programına başvuru yapmamalısınız.

 

DV-2003 PROGRAMINA KAYITLAR İÇİN İŞLEMLER:

      Aynı katılımcıdan birden fazla başvuru alınırsa, tüm başvurular, kimin hazırladığına bakılmaksızın iptal edilecektir.

      Katılımcı başvurusunu şahsen imzalamazsa başvuru diskalifiye edilecektir.  Katılımcı başvurusunu kendi dilinde, her zaman kullandığı imzasıyla imzalamalıdır.  Bu imza katılımcının pasaportunda veya diğer resmi evraklarda kullandığı şekilde olamalıdır.  Paraf veya blok şeklinde yazılmış isimler kabul edilmeyecek ve başvurunun diskalifiye edilmesine sebep olacaktır.  Eğer katılımcı başvurusunu, kendi alfabesi olmamasına rağmen Latin harfleri ile imzalamak isterse, başvurusunda, aynı zamanda kendi alfabesinde kullandığı imzası da bulunmalıdır.

      Talep edilen fotoğrafların başvuru formuna eklenmemesi halinde başvuru iptal edilecektir. Katılımcının kendisinin, eşinin ve tüm çocuklarının (kanunen evlat edinilmiş ve üvey çocukları dahil olmak üzere), çocuklar kendisi ile ikatmet etmiyorlarsa dahi, yeni çekilmiş birer fotoğraflarını başvuruya eklemelidir.  Tüm aile fertlerinin isimleri ve doğum tarihleri fotoğraflarının arkasına yazılmış olmalıdır.  Grup veya aile fotoğrafları kabul edilmeyecektir.  Tüm aile fertlerinin fotoğrafları başvuruya ayrı ayrı eklenmelidir.  Fotoğraf başvuru formuna, mutlaka şeffaf bir bantla yapıştırılmış olmalı ve zımba veya ataç ile iliştirilmemelidir.  Başvuru formunun ön sayfasında yeterli yer yoksa fotoğraflar sayfanın arkasına bantlanabilir.

Fotoğrafların aşağıdaki şartlara uygun olmaması halinde başvuru iptal edilecektir:

      BOYUT:  5 cm x 5 cm (2 inch kare), katılımcının kendisinin, eşinin ve tüm çocuklarının isimleri ve doğum tarihleri fotoğraflarının arkasına yazılmalıdır.

      Katılımcının kendisi, eşi veya tüm çocukları doğrudan fotoğraf makinasına bakar şekilde olmalı, kişinin başı öne yada yana eğik olmamalı, ve portre fotoğrafın %50’sini kaplamalıdır.

      Fotoğrafı çekilen kişinin arkasındaki fon (perde) açık renk olmalıdır.  Koyu renk veya desenli fonlarla çekilen fotoğraflar kabul edilmeyecektir.

      Fotoğrafı çekilmiş kişinin yüzü net değilse fotoğraf kabul edilmeyecektir. 

      Fotoğrafta kişi yüzünü kapatan bir şapka veya koyu renk camlı gözlükler takmışsa fotoğraf kabul edilmeyecektir.  Fotoğrafı çekilen kişinin yüzünün açıkça gözükmesi şartı ile başörtüsü takılabilir. 

      Fotoğraflar renkli veya siyah-beyaz olabilir.

BAŞVURU:

Başvurunun belirli bir düzeni yoktur.  Katılımcılar başvurularını, düz bir kağıt üzerine, İngilizce (Latin alfabesiyle), daktilo ile ya da büyük harflerle okunaklı olarak yazmalı ve aşağıdaki hususları belirtmelidirler. Bu bilgilerin eksik olması başvurunuzu geçersiz sayacaktır.

 

1.      KatIlImcInIn tam adI; soyadının altı çizilmiş olacaktır.

Örnek:        Aslan, Ahmet         veya        Aslan, Mustafa Ahmet

 

2.      Doğum yeri ve doğum tarihi;

Tarih:  Gün, Ay, Yıl                        Örnek:  13 November 1961

Yer : İlçe, İl, Ülke                           Örnek:  Çankaya, Ankara, Turkey

Ülke adı, kişinin doğduğu ülkenin şu anda kullanılmakta olan adı olmalıdır (Yugoslavya yerine Slovenya; Sovyetler Birliği yerine Kazakistan gibi).

 

3.   KatIlImcInIn, doğum yerinden farklI ise, yerlisi olduğu ülke; 

Eğer katılımcı kendi doğum yerinden farklı bir ülkenin yerlisi olarak hak talep ediyorsa, bu durum açıkca belirtilmelidir.  Burada belirtilen bilgi başvuru zarfının sol üst köşesindeki bilgi ile aynı olmalıdır.  (Aşağıdaki “BAŞVURUYU POSTALAMA” kısmına bakınız.)  Eğer katılımcı eş yada ebeveyninin doğum yerinden dolayı hak iddia ediyorsa bunu başvurusunda açıkça belirtmelidir.  (Bu kısımla ilgili daha fazla bilgi için birinci sayfadaki “başvuru şartları  kısmına bakınız.)

 

4.   KatIlImcInIn eşinin ve tüm çocuklarının adı, doğum yeri ve doğum tarihi;

Başvuru sahibinin yirmibir (21) yaşını doldurmamış, evli olmayan tüm çocukları belirtilmelidir. Bu tanıma, anne ve baba halen evli olmasa dahi kanunen evlat edinilmiş çocuklar ve evlilik sebebiyle oluşan üvey çocuklar da dahildir. Bahis konusu çocuklar başvuru sahibiyle aynı ikametgahı kullanmıyorlar veya birlikte göç etmeyeceklerse dahi belirtilmelidir. Evli veya 21 yaşını doldurmuş çocuklar  DV başvurusu için yeterli değillerdir.  Çocukların tamamının listelenmemesi başvurunun geçersiz sayılmasına sebep olacaktır.

  

5.   AÇIK POSTA ADRESİ;

Posta adresi açık ve tam olarak yazılmalıdır.  Gelecekteki tüm yazışmalar bu adrese yollanacaktır.  Telefon numarası isteğe bağlı olarak yazılabilir.

 

6.   FOTOĞRAF; 

Katılımcının kendisinin, eşinin ve tüm çocuklarının fotoğrafları başvuruya eklenmelidir. Tüm aile fertlerinin isimleri ve doğum tarihleri fotoğrafın arkasına yazılmış olmalıdır.  Aile fertleri için istenilen fotoğrafların eksikliği, başvurunun geçersiz sayılmasına sebep olacaktır.